Navi

Holbox - rentoa rantaa ja värikästä elämää

Holbox on saari Meksikossa, Riviera Mayan suosittujen lomakohteiden 'läheisyydessä'. Bussi ja lauttamatkoihin on hyvä varata vähintään muutama tunti, riippuen mistä päin bussilla saapuu. 


Saari elää pääosin kalastuksesta ja turistien tuomista pesoista. Tekemistä on moneen makuun - rantarentoutumista, kiertoajelua ja -veneilyä, kalastusta ja sukellusta. Erityisesti alkuvuodesta tuuliolot houkuttelevat leijalautalijoita ja kesäkuukausina saaren edustalla voi bongata valashaita ja rannoilla pesiviä kilpikonnia.


Ehdottomasti vierailun arvoinen! Saari on pieni ja meillä vierailijoilla suuri merkitys sen taloudelle. Siksi meillä on myös merkittävää valtaa ja vastuuta siinä, mihin suuntaan Holbox tulevaisuudessa kehittyy. Tehdään vastuullisia ja kestäviä valintoja.


Vajaan viikon aikana teimme huomioita, hyvässä ja vähän vähemmän:

+ Rannat julkisia, ei isoja hotelliketjuja.
+ Rannat ylipäänsä: käveltävää riittää ja voit nähdä mm. flamingoja.
+ Säilyttänyt autentisuuttaan, vaikka turisteja löytyy. Huom! Rajallisesti tarjottavaa luksuslomailijalle.
+ Suomesta edulliset lennot Cancuniin, ja saarella telttailumahdollisuuksia. Edullinen loma on mahdollinen.
+ Lähes autoton, täysin asfaltiton
+ Turvallinen, välitön, rento
+ Hallittava, eli saaren näkee ja kokee helposti, pyörällä tai jalan. Viikko riittää mainiosti.
+ Saaren saa kokea omilla ehdoillaan - ei agressiivista kaupustelua tai palveluiden tyrkyttämistä.


- Lähes autottomuus korvattu golfkärryjen pärinällä. Hieman häiritsevää etenkin keskusaukion läheisyydessä.
- Hyttysiä majapaikassa aamun- ja illankoitteessa. Nopeita puremaan, ei kuitenkaan kutise pitkään.
- Ylihinnoiteltu Crepemies keskustorin laidalla. Kannattaa aina tarkistaa hinta...ja opetella numerot paikallisella kielellä.


* Saarella (luotto)kortit kelpaavat jotenkin. Pankkiautomaatti keskusaukion laidalla. Nosto MasterCardilla puolet edullisempi kuin Visalla. Huomioithan lisäksi oman pankkisi mahdolliset nostomaksut.
* Chiquilassa (satamakylä mantereella) bussilipun myyjä istuu aidalla - ei virallista kojua. Meinasi jäädä lähtökiireessä huomaamatta.
* Ensisijaisesti kannattaa maksaa kortilla (2-5%:n lisämaksusta huolimatta), tarvittaessa nostaa rahaa, ja viimeisenä oljenkortena vaihtaa kotimaan valuuttaa. Lentokentällä kaikkein huonoin vaihtokurssi (1€ = 15$, Meksikon peso), muutoin vaihdettaessa paikasta riippuen 1€ = 16,5 - 19$.



Budjetti kahdelta:
(1€ = 20$; vaihtokurssi Meksikon keskuspankin keskimääräinen)

Bussi Cancun-Chiquila: 11€/220$
Lautta Chiquila-Holbox-Chiquila: 24,5€/490$
Majoitus: telttapaikka 15,5€/310$ per yö, Hostel & Cabanas Ida y Vuelta Camping. Löytyy myös dormeja ja yksityisiä huoneita. Rauhallisella paikalla, rannalle 200 metriä. Kevyt aamiainen sisältyy hintaan. Vahva suositus!
Ruoat: Aterioimme vaihtelevasti ulkona ja itse kokaten. Ruokiin ei kuitenkaan mennyt koskaan yli 20€:a/400$:a päivässä. Satamalta keskustaan johtavan kadun varrella koju, josta saa aivan loistavia lämpöisiä sämpylöitä ja hampurilaisia.

Tavoitebudjetti oli 50€/1000$ per päivä, ja sen alle päästiin hyvin. Tosin mitään aktiviteettipalveluja ei ostettu ja shoppailukin jäi minimiin.



1 comment:

  1. Ihania ja innostavia perjantai-uutisia sateiseen Helsinkiin. Teitä ikävä.

    ReplyDelete