Navi

Onko turvallista matkustaa?


Saat ajatuksen matkakohteesta. Innostut ääriäsi myöten. Etsit mahdollisimman edullisen tavan toteuttaa matkan. Intopinkeänä odotat lähtöpäivää. Sitten, huoli tai ainakin ajatukset turvallisuudesta hiipivät mieleen. Näin siis meillä - viimeinen kohta erityisen herkästi Tuomaksella, aina.

Halu nähdä, kokea ja elää vs. riskit

Yht'äkkiä riskit tuntuvat liian suurilta - seuraa paniikinomainen reaktio. Voiko sittenkään lähteä? Esimerkiksi kesän 2014 Kenia-Tansania -matkasuunnitelma meni jo ajatuksissa uusiksi Tuomaksen "turvallisuusanalyysin" pohjalta. Sanat "Kenia" ja "sotariskialue" samassa yhteydessä säikäyttivät. Analyysi osoittautui kuitenkin hätiköidyksi. Kunhan pysyimme pois Pohjois-Kenian kaivosalueilta, syytä huoleen ei ollut.

Annan mielestä kaikkialla on turvallista - kaikkihan on itsestä kiinni. On äärimmäisen epätodennäköistä joutua hankaluuksiin, joiden syihin ei olisi voinut millään tavalla itse vaikuttaa. Toisaalta äärimmilleen vietynä hankaluuksien välttely voi johtaa epäileväisyyteen kaikkia uusia tilanteita kohtaan ja siihen, että tulee kohdanneeksi vähemmän uusia ihmisiä. Tämä ei tietenkään ole tarkoitus. Matkaan lähtemisen tarkoitushan on maisemien näkemisen lisäksi nimenomaan uudet kokemukset, ihmiset ja tilanteet! Tuomaksen yleismaailmallinen ennakkopanikoiminen turvallisuudesta ei niinkään ulotu hetkiin, joissa kohdataan uusia ihmisiä. Annalla saattaa tässä asiassa olla opittavaa Tuomakselta ja toisaalta, taidamme täydentää toisiamme. Annan mielestä pahinta mitä voi käydä on joutua vankilaan, suolistotautisena.

Huolestuminen tulevasta matkasta ei ole vielä iskenyt Tuomaaseen. Voi johtua siitä, ettei asiaa ole vielä tarpeeksi pohtinut. Toivottavasti kuitenkin siitä, että asioihin on perehdytty ja aiemmat matkustuskokemukset antavat itsevarmuutta olla huolehtimatta. Katsotaan miten käy.

Matkaajien blogit, viralliset verkkosivustot, paikalliset mediat kielitaidon salliessa ja satunnaiset lähteet muovaavat ajatuksia kokonaisuudesta. Mitä enemmän ja monipuolisemmin perehtyy, ja muistaa itse ajatella, sitä realistisemman kuvan saa. Tähän asti matkalle on aina lopulta voinut ja kannattanut ehdottomasti lähteä. 
Ei lompakkoa takataskuun!

Reissussa oman turvallisuutensa voi parhaiten varmistaa, kun tuntee paikalliset tavat ja kunnioittaa niitä, tietää missä kannattaa ja ei kannata liikkua ja kiinnittää huomiota omaan toimintaan. On myös hyvä muistaa, että takapuolen noustessa olalle harkintakyky yleensä hämärtyy. Maalaisjärkeä on hyvä täydentää globaalijärjellä.

Mitä enemmän on tekemisisissä erilaisten ihmisten kanssa, sitä luonnollisempaa on olla tekemissä erilaisten ihmisten kanssa. Jokainen aloittaa jostakin. Varmaa on se, että kannattaa aloittaa. Maailma on riippuvainen yhteyksistä ihmisten, kansojen ja valtioiden, kaikkien välillä. Erilaisuus voi pelottaa, mutta se on vain hetkellinen tila, jos niin itse päätät. Mitä paremmin tunnemme, ymmärrämme ja kunnioitamme toisiamme, sitä enemmän erilaisuus on samanlaisuutta, ja sitä turvallisempaa on myös matkustaa.

Miten sinä valmistaudut matkaan? Huolettaako turvallisuus? Kuulemme mielellämme ajatuksiasi.

P.s. Ulkoasiainministeriöllämme on matkustamista ja konsulipalveluitaan käsittelevä bloginsa. Mielenkiintoista luettavaa ministeriöläisiltä ympäri maailmaa. Suosittelemme! Kannattaa myös perehtyä matkustustiedotteisiin.

No comments:

Post a Comment