Navi

Kanabussilla Guatemalaan

Matkustaminen on moniltaosin mielenkiintoista. Majoitus-, ruokailu- ja aktiviteettivaihtoehtojen lisäksi eteen saattaa tulla hetkiä, jolloin huomaa pohtivansa erilaisia, välillä jännittäviäkin vaihtoehtoja paikasta toiseen siirtymiselle. Näin etenkin, jos meinaa matkustaa pidempään ja budjetilla.

Jokaiselle löytynee omiin tarpeisiin sopiva ratkaisu. Me haluamme siirtyä mahdollisimman edullisesti. Säästyneet pennoset riittävät kompensoimaan mahdollisesti (ja erittäin todennäköisesti) menetettyä mukavuutta, ja aikaa.

Guatemalassa olemme matkustaneet ns. "kanabusseilla", pikkubusseilla ja liftaten lava-autoilla, joita paikalliset käyttävät kaupunkien ja kylien välisiin siirtymiin. Nuo ensimmäiset ovat Yhdysvalloissa käytöstä poistettuja ja Guatemalaan kyydittyjä vanhoja koulubusseja tai niiden kopioita. Ne ovat liftaamisen ja kävelemisen jälkeen edullisin matkustusmuoto. Yhden teorian mukaan kanabussien nimi juontaa juurensa tavasta, jolla matkustajat sulloutuvat (tai sullotaan) kulkupeleihin, kuin kanat vähemmän eettisissä tuotantolaitoksissa.



Matkan hintaan vaikuttaa valitsemasi kulkupeli. Kanabussilla jonkinlaisena suuntaa-antavana ohjenuorana voi pitää noin 10 quetzalia (noin 1.2€) jokaiselta matkustustustunnilta. Pikkubussit ovat kalliimpia, pahimmassa tapauksessa "jopa" tuplaten. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kulkupeli on sitä edullisempi, mitä enemmän kyydissä on paikallisia.


Merkittävimmät kana- ja pikkubussin tunnistamista helpottavat tekijät:

1. Valtaosa kanabusseista on värikkäästi koristeltuja. Pikkubussi on usein Hiace.
2. Kyytiin pääset mistä tahansa tienposkesta
3. Suomalaisen liikennelupatarkastajaviranomaisen painajaisia; pikku-Hiaceen mahtuu helposti 25 matkaajaa, osa ulkona. Kanabussiin mahtuu sadoittain ihmisiä, emmekä liioittele.
4. Yksi kuski ja yksi apulainen, joista jälkimmäinen äänekkäämpi ja roikkuu puoliksi ulkona, etenkin asutusalueella.
5. Ajoneuvojen ikä ja kunto vaihtelee suuresti.


Miten homma toimii?

1. Asetu tienposkeen, mihin vain.
2. Jos lähestyvä ajoneuvo tarjoaa kyytiä, se monesti väläyttää valojaan ja/tai päästää ääneen.
3. Viito aujoneuvo pysähtymään (joskus vauhtia on sen verran reilusti, että saattaa mennä hieman pitkäksi - älä häkelly vaan lähde perään).
4. Vaikka kulkupeli näyttää erehdyttävästi paikallisten suosimalta pikkubussilta, mutta matkustajien enemmistö on muita kun paikallisia, jätä kyyti väliin. Tämä kulkupeli on todennäköisesti turisteille suunnattu shuttlebussi, ja hinta moninkertainen. 
5. Tarkista, että kulkupeli menee oikeaan suuntaan (päämääräsi nimen mainitseminen riittää).
6. Jos ehdit, kysy hintaa: "Kuinka monta quetzalesia [määränpäähäsi]?" = "Cuantos quetzales a...?" [kuantos ketsaales a...?]. Osaa numerot ja kysy etukäteen esim. omasta majoituksesta, mitä kyseinen matka maksaa, jotta saat edes jonkin käsityksen hinnasta. Maksu peritään vasta, kun istut paikallasi. 
7. Jos hinta hyvä, hyppää kyytiin. Kanabussiin voit nousta myös takaovesta - rinkka kannattaa ottaa sisään ja sulloa hattuhyllylle tai jalkojen väliin. Pikkubussin kyydistä voit nauttia myös kattoterassilla, jos sisätilat ovat täyteen ahdetut - terassin aukioloajat on kuitenkin kohteliasta tarkistaa kyyditsijältä.
8. Istu, tai seiso, ja nauti maisemista ja paikallisten kanssa jutustelusta.
9. Maksa matkasi. Jos mahdollista, tarkkaile mitä kanssamatkustajat maksavat kyydistään. Huomioi kuitenkin, ettei ole tarpeellista hikeentyä vieruskaverin maksaessa sinua vähemmän, sillä teillä saattaa olla eri määränpää.



Summa summarum:

- Turisteille tarjottavilla shuttlepikkubussikyydeillä jää moni paikka ja asia kokematta. Ovat kuitenkin oiva valinta, jos aikasi on rajallinen.
- Kokemuksemme mukaan turvallista. Kanabussit eivät välttämättä sovellu matkapahoinvoinnista kärsiville - kyyti välillä aika hurjaa
- Paikallisten suosimilla kulkupeleillä matka taittuu sujuvasti - yhteydet toimii, emmekä ole joutuneet odottamaan vielä kertaakaan. Hämmästyttävää!

Kuulemme mielellämme kokemuksiasi paikallisliikenteestä, erityisesti Belize-Guatemala -akselilla.


No comments:

Post a Comment