Navi

Viikko vuoristossa

2

Viimeisimmän blogipäivityksen jälkeen olemme siirtyneet virallisesti pois aavikolta. Sen myötä, pari asiaa on muuttunut.


Rinkan paino on noussut sen jälkeen, kun siirryimme Sierra Nevada vuoristoon. Parista kevyemmästä vaatekappaleesta luovuttiin ja niiden tilalle rinkkaan on nyt ilmestynyt talvivaellusvarusteita: untuvatakit, Annalle kuoritakki (Tuomas kantoi omaansa mukana koko matkan) sekä vaellusraudat kenkiin ja vaellusjäähakut jyrkille ja/tai jäisille osuuksille.


Lisäksi mukana on ns. karhukanisterit, molemmille omat, jotka vaaditaan tietyissä osin Sierraa. Sääntöjen mukaan, ja sakon uhalla, kaikki ruoat ja muut tuoksuvat esineet on leiriydyttäessä pakattava niihin. Näin eväät säilyvät koskemattomina eivätkä villieläimet totu ihmisravintoon. 

Olemme myös saanet rutkasti kosketusta talvivaeltamiseen, ja myös jonkin verran leiriytymiseen. Tämä on yksi syy miksi osa vaeltajista valitsee myöhemmän aloituspäivän - ei tarvitse vaeltaa läpi lumen.



Jäähakuille ja vaellusraudoille on jo ollut käyttöä, kun yritimme huiputtaa Mt. Whitneyä. Valitettavasti Tuomaksen kunto loppui kesken matkan ja palasimme takaisin 'perusleiriin'.



Ensimmäisen vuoristoviikon aikana nousimme myös PCT:n korkeimman kohdan, Forester Passin (13200 jalkaa/ 4023m), yli. Olimme onnekkaita, sillä saimme kokea tuon ylityksen muiden vaeltajien kanssa, joista kaksi erittäin kokeneita vuoristo-oppaita. Se rauhoitti mieltä ja antoi rutkasti varmuutta omaan toimintaan. Hakut ja erityisesti jääraudat osoittautuivat tärkeiksi.

Yhteenveto päivämatkoista:

41. pv: 0km, Kennedy Meadows, Lone Pine tarvikehaku
42. pv: 24km, South Fork Kern River, kohti Sierra Nevada vuoristoa
43. pv: 23km, Death Canyon Creek
44. pv: 31km, Cottonwood Pass
45. pv: 26,5km, Crabtree Meadows
46. pv: 18km, Crabtree Meadow Ranger Station & Mt Whitney yritys
47. pv: 20km, Forrester Pass
48. pv: 14,5km, Middle Vidette
49. pv: 15km, Bishop
50. pv: 0km, Bishop
51. pv: 0km, Bishop

Yht. 172km, 21,5km per vaelluspäivä.

Huomioita:

- Salomon Speedcross 3:set ovat osoittautuneet mainioiksi vaelluskengiksi myös lumella. Pitoa löytyy uskomattomat määrät, paitsi jäällä, jolloin otetaan käyttöön vaellusraudat. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyimme jämerämpiin Kahtoola KTS -rautoihin, kevyempien Microspikes:ien sijaan. Onneksi! Vaikka hintaa on tuplat, kunnon raudat tuovat lisää varmuutta, etenkin jyrkillä osuuksilla.  Eli kenkä-rauta -yhdistelmä toimii. 

- Kalvottomina kenkämme kyllä kastuvat helposti, mutta myös kuivuvat perinteistä vaelluskenkää nopeammin. Ja jälkimmäisiä käyttävillä tuntui myös olevan varpaat märkänä.

- Lumiset olosuhteet edellyttävät suunnittelemaan päivän tarkemmin. Matkaan on lähdettävä ajoissa, jotta pääsee etenemään hankikantoisilla. Iltapäivään mennessä aurinko on ehtinyt lämmittää lumipeitteen niin pitkälle, ettei se enää kanna vaeltajaa. 

- Päivämatkat lyhenevät merkittävästi - aavikolle verrattuna meidän keskimääräiset päiväkilometrit ovat tippuneet n. 30km:stä 20km:iin.

- Myös leiritymiskorkeuteen on hyvä kiinniittää huomiota, ja suunnitella päivämatkat sen mukaisesti. Mitä alempana pystyt leiriytymään, sitä vähemmän kohtaat lunta ja jäätä, ja sitä lämpimämpiä (tai vähemmän kylmiä) yöt ovat.
Lue lisää/Read more »

Neljännes vaellusta takana

0

Olemme vaeltaneet yhteensä 1030,5km ja majailemme tällä hetkellä Kennedy Meadowsissa. Aavikko-osuus on virallisesti ohi, vaikka se ei lämpötilallaan meitä uuvuttanutkaan. Anna jopa paleli aavikolla. Seuraavaksi edessä siintää Sierra Nevada.



Lähiviikkojen suunnitelmat ovat vielä auki. Nimensä mukaisesti lunta Sierra Nevada -vuoristossa (suom. luminen vuoristo) on talven jäljiltä vielä runsaasti ja uusi myrskyrintama osuu vuoristoon seuraavien päivien aikana.




Ennusteet lupaavat 30 - 90 cm uutta lunta. Polku peittynee ja eteneminen hidastuu merkittävästi. Lopullinen lumisaldo vaikuttaa suunnitelmiin. Jo nykyisilläkin lumilla eteneminen hidastuu keskipäivään mennessä, kun lumipeite pehmenee ja alkaa pettämään askeleen alla.




Osa vaeltajista pitää pari viikkoa taukoa, osa siirtyy pohjoisemmaksi, jopa Oregonin osavaltion puolelle saakka, ja muutamat odottavat vain myrskyn loppua ja lähtevät vuoristoon mahdollisimman pian.




Pari päivää sitten Posti-Pate toimitti meille uudet kengät ja lämmintä vaatetta. Kiitos Tuomaksen veljelle Teemulle postittamisesta. Pakettiin sisältyi myös muutama mukava, ja mielenkiintoinenkin yllätys. Lisäksi olemme tilanneet uusia varvassukkia, koska ne ovat osoittautuneet erittäin toimiviksi, joskaan eivät kaikkein kestävimmiksi, sekä jäähakut jyrkimpiä osuuksia silmälläpitäen.




Yhteenveto menneistä päivistä:


31. pv: 30km, Tehachapi & Santa Fe Motel

32. pv: 13,5km, päivävaellus Tehachapista, Cameron Rd - Tehachapi Willow Rd
33. pv: 27km, Golden Oaks Spring, Cheryl Strayed:n jalanjäljissä
34. pv: 33,5km, Cottonwood Creek
35. pv: 43km, Bird Spring Pass, ylös, alas, sadetta, ylös ja alas jne.
36. pv: 33,5km, Walker Pass
37. pv: 48km, Chimney Creek, vertikaalista nousua 2,2km
38. pv: 35km, Kennedy Meadows
39. pv: 0km, Ridgecrest
40. pv: 0km, Ridgecrest

Yht. 263,5km, 33km per vaelluspäivä.




Huomioita:


- Mieluummin vaeltaisimme jyrkkää hyväkuntoista ylämäkeä kuin huonokuntoista alamäkeä. 


- Vaeltajannälkä kasvaa. Vaikka ottaisimme ruokaa kuinka paljon tahansa,  ensimmäisen vaelluspäivän jälkeen on  valmis tyhjentämään muonasäkkinsä sisällön. Etenkin pikkupurtavaa tuntuu aina haluavan enemmän.


- Vanhoista, jo nyt hylätyistä kengistä oli kadonnut kimmoisuus. Tuomaksen Haglöfs Hybridit olivat jo täynnä reikiä ja nauhalenkit hajoilivat, Annan Asicsit kestivät hyvin. Molempien pohjissa oli vielä kulustuspintaa jäljellä. 


- Kun kroppa kestää tällaisen koettelemuksen, ei enää ole niin merkityksellistä miltä se näyttää. Suhde omaan kroppaan on muuttunut kiitollisemmaksi, kunnioittavammaksi.


- Vaikka polku onkin hyvässä kunnossa, joka päivä saa haastaa itseään - PCT ei missään nimessä ole puistokävely.


Ps. Lunta ei tullutkaan ennusteiden mukaisesti ja olemme lähdössä kohti Sierraa juuri nyt. Lunta kyllä on, mutta uutta ei onneksi satanut kuin nimeksi. Jännittyneenä odotamme virallista vuoristovaellusosuutta. :)
Lue lisää/Read more »